میتوان به راحتی و با رعایت چند نکته ساده، کیفیت و جذابیت فیلم خود را تا حد زیادی افزایش دهیم.
بنابراین قصد داریم با ارائه چند نکته ساده، شما را در ساخت یک فیلم موبایلی یاری نماییم.
گام اول؛ داستان و فیلمنامه:
بی هدف جلو نروید! قبل از هرگونه اقدام برای فیلمبرداری، حتما داستان و فیلمنامه (سناریو) خود را روی کاغذ بنویسید. قطعا بسیاری از شما عزیزان اولین بار است که اقدام به تهیه یک فیلم میکنید و ممکن است در این زمینه مهارت نداشته باشید. اصلا نگران نباشید؛ قطعا منظور ما از سناریو، معنای حرفهای آن نیست. شما بهراحتی میتوانید با کمی حوصله و دقت، یک سناریویی که هم جذاب باشد، هم کلیشهای نباشد، هم ابتدا و انتهای خوبی داشته باشد و هم بتواند مخاطب را حرکت بدهد، خلق کنید. خلاصه میتوان گفت بخش مهم کار همینجاست! در سوژه ها و داستانپردازی خلاقیت داشته باشید!
نکته مهم: تمام صحنههایی که قرار است ضبط کنید و تمام دیالوگها و تمام شخصیتهای فیلم و.. را ابتدا در نظر بیاورید و تصور کنید؛ سپس با چیدمان مناسب آنها در ذهن، داستان مدنظر خود را ارزیابی کنید. و نهایتا برای اینکه از یادتان نرود حتما آنها را یادداشت کنید.
در راستای پرداختن به داستان، سعی کنید برای اثر خود قالب و چارچوب مشخص کنید. برای اینکار ابتدا با توجه به داستان مدنظرتان، کوتاه بودن، داستانی بودن، گزارشی بودن و یا مستند بودن فیلمتان را تعیین کنید و اگر قصد دارید از مخلوطی از قالبهای مذکور استفاده کنید به یکپارچگی و پیوستگی اجزای اثرتان دقت داشته باشید.
گام دوم؛ آمادهسازی تلفن همراه:
حالت هواپیما:
اگر میخواهید خستگی یک فیلمبرداری در تنتان نماند، حتما تلفن همراه خود را در حالت هواپیما (قطع آنتن) قرار دهید؛ چرا که کافیست به هنگام فیلمبرداری کسی با شما تماس بگیرد و کارتان را خراب کند.
تنظیمات تصویر:
تنظیمات فیلمبرداری در تلفن همراهتان را چک کنید و بالاترین کیفیت را برای حالت فیلمبرداری انتخاب کنید. پیشنهاد میشود از تلفن همراهی استفاده کنید که کیفیت تصویر آن خیلی پایین نباشد.
توجه به حافظه:
توجه داشته باشید که بعنوان مثال یک دقیقه فیلمبرداری با تلفن همراه در حالت ۱۹۰۰*۱۲۰۰ پیکسل، حدود ۱۲۰ مگابایت از حجم حافظه شما را اشغال میکند. (البته این مقدار بسته به نوع تلفن همراه متغیر است) بنابراین حتما از خالی بودن کارت حافظهی تلفن همراهتان مطمئن شوید.
توجه به باطری:
از شارژ باطری تلفن همراه خود مطمئن شوید؛ چرا که ممکن است حین ضبط یک سکانس مهم که سختی و دقت زیادی به خرج داده اید، خاموش شود و شما را مجبور به کشیدن یک آه بلند کند!
آلودگی هوا یا لنز؟!:
هیچکس به تنهایی نمیتواند آلودگی هوا را برای بخش زیادی از مردم از بین ببرد، اما شما به تنهایی میتوانید با تمیز کردن لنز دوربین تلفن همراه خود، تصویری پاک و شفاف به صدها نفر که قرار است فیلم شما را ببینند هدیه ببخشید!
گام سوم؛ نحوه فیلمبرداری:
طرز بدست گرفتن دوربین:
تلفن همراه خود را بصورت افقی بگیرید و به هیچ وجه بصورت عمودی یا مورب فیلمبرداری نکنید! همچنین از فیلمبرداری با یک دست پرهیز کنید و حتما با دو دستتان تلفن همراه را نگه دارید.
اشتباه رایج عمدهی مردم:
آیا شما هم جزو آن دست از افرادی هستید که وقتی فیلمهایی که خودشان ضبط کردهاند را نگاه میکنند، با ناراحتی پیش خود می گویند: چقدر دستم تکان خودرده است! چقدر دوربین را جابجا کردهام!!
از اشتباهات رایج خیلی از مردم حین فیلمبرداری با موبایل، جابجایی بیش از حد و غیر ضروری است! هرچقدر تکان دوربین کمتر و حرکت آن آرامتر باشد، فیلم شما حرفهایتر و زیباتر میشود. بنابراین حتما از جابجاییها و تکانهای محسوس اجتناب کنید.
با خلاقیت، کار نشد ندارد:
خلاقیت در استفاده از ابزارهای اطرافمان، به ما انرژی و شادابی میدهد. بعنوان مثال شما میتوانید برای ثابت نگه داشتن دوربین در مواقعی که نیاز به حرکت ندارید، همانند شکل زیر خلاقیت به خرج دهید و از گیره های لباسی استفاده کنید!
نکته مهم: بطور کلی برای فیلمبرداری تا میتوانید تلفن همراه خود را ثابت نگه دارید و سعی کنید با جایابی مناسب دوربین و گاها چرخشهای آرام، سوژههای خود را تحت پوشش قرار دهید.
بزرگنمایی ممنوع!:
بر روی دکمهی زوم (بزرگنمایی) یک «نه»ی پررنگ بنویسید! هیچگاه حین فیلمبرداری با موبایل، از قابلیت زوم استفاده نکنید؛ چرا که کیفیت تصویر افت و لرزش تصویر زیاد میشود. شما میتوانید به جای زوم، به سوژه مد نظر نزدیک شوید، البته به آرامی و بدون لرزش.
انتخاب زوایای مناسب و مختلف:
برای فیلمبرداری از چهرهی افراد، بهتر است به جای قرار دادن صورت در مرکز و تصویر برداری مستقیم از رو به رو، زاویهای دیگر را انتخاب کنید. چرا که در این حالت چهره فرد پهنتر و بینی او تخت به نظر میرسد. با متمایل کردن دوربین به اطراف و اندکی تغییر زاویه، از نتیجه کار خود بیشتر راضی خواهید بود.
همچنین برای زیباتر شدن اثر خود میتوانید از چند زاویه فیلمبرداری کنید یا بوسیله دو دوربین (از دو زاویه متفاوت) ضبط داشته باشید.
نکته مهم: در راستای انتخاب زاویه مناسب، نکتهی مهم دیگر آنست که ارتفاع دوربین را برابر ارتفاع سوژه قرار دهید. بطور مثال اگر سوژه شما کسی است که روی زمین یا بر صندلی نشسته است، طریقه صحیح اینست که شما نیز باید بنشینید یا خم شوید و دوربین را مقابل وی قرار دهید و طریقه غلط آنست که بایستید و زاویهی دوربین را به سمت پایین قرار دهید.. رعایت این نکته به کیفیت و زیبایی اثر شما کمک بسیاری میکند.
به نور محیط خیلی اهمیت بدهید:
حرکت دوربین و تعویض زاویه فیلمبرداری از محیط تاریک به محیط روشن و یا برعکس باعث افت شدید کیفیت تصویر و عدم تنظیم دقیق نور در فیلمبرداری خواهد شد..
همچنین نکتهی دیگر آنست که سنسورهای به کار رفته در دوربینهای موبایل قابلیت تصویر گرفتن در حالتهای مختلف نور در یک فریم را ندارند. بنابراین بهترین پیشنهاد ما برای شما تصویربرداری در روز ابری ، زیر سایه ، صبح زود یا عصر است.
گام چهارم؛ صدا:
معمولا صدایی که به هنگام فیلمبرداری توسط تلفن همراه ضبط میشود، تا حدودی واضح و قابل استفاده است. اما اگر بدنبال صدای با کیفیت هستید میتوانید از میکروفون جانبی استفاده کنید. چرا که بلندی صدای محیط اطراف که توسط میکروفون گوشیهای تلفن همراه ضبط میشود، از کیفیت صدای دیالوگ شما کم میکند.
گام پنجم؛ تدوین فیلم:
تعریف سادهی تدوین فیلم: به کنار هم چیدن و ترکیب کردن چند فیلم و صدا می گویند؛ بطوریکه که محصول نهایی این عمل، فیلمی شود با یک شروع خوب بعلاوه داستان پردازی خوب و نهایتا یک اتمام خوب!
حال اگر اثر شما از یک قطعه فیلم تشکیل شده باشد، و قصد آهنگ گذاری نداشته باشید، نیازی به تدوین ندارید. اما اگر بخواهید قسمتهایی از فیلم خود را برش بزنید، و یا چند قطعه فیلم را به هم بچسبانید و یا آهنگ بر روی فیلم خود بگذارید، نیاز به یک برنامه تدوین دارید. البته نگران نباشید! نمونه های بسیار ساده از نرمافزارهای تدوین فیلم وجود دارد که براحتی و در مدت چند دقیقه میتوانید فیلم خود را تدوین کنید.
ادامه دارد…
یک توصیه: حتما تعدادی فیلم کوتاه که با موبایل ساخته شده است را تماشا کنید.
فایل زیر نمونه از فیلم های موبایلی است.